ELEKTRONIKPC
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI

Aşağa gitmek

PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI Empty PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI

Mesaj tarafından Admin Paz Kas. 09, 2008 2:29 pm

PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI Parale10
PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI Parale11
PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI Parale12
PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI Parpor10
PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI Parpor11
PARALEL VE SERİ PORT ANLATIMI Parpor12
Paper Out/Paper End (Pin-12, S5) : (Kağıt yok, bitti)
Yazdırma sırasında yazıcının kağıdının bitmesi durumunda bu pin yazıcı tarafından lojik 1 yapılır. Bunu algılayan bilgisayar ekranda “kağıt bitti” hatasını verir.

Select (Pin-13, S4) : (On line)
Yazıcı bir bilgisayara bağlanmış ve bu yazıcı print işlemi yapabilecek durumdaysa bu hattan lojik 1 sinyali bilgisayara gönderilir. Eğer pin lojik 0 durumundaysa bilgisayar yazı yazdırma işlemini yapmaz.

Error/Fault (Pin-15, S3) : (Hata)
Hata durumunda lojik 0 olur. Bu hattan gelen hata sinyali ile bilgisayar hatanın ne olduğunu tam olarak anlayamaz. Hata; “kapak açık, yazma kafası tıkalı, kafa orjinal pozisyonuna dönemiyor” gibi çeşitli hatalar olabilir.






CONTROL PORTU
CONTROL portu, hafızada yeri paralel portun taban adresinin 2 fazlası olan, giriş veya çıkış için kullanılabilen bir porttur. Bu portun pinlerinin iki durumu vardır; sıfır (0Volt) veya yüksek empedans(açık devre). Bunun sebebi CONTROL portunun open collector yapıda olmasıdır. Bu yüzden port kullanılırken pull-up dirençleri (yaklaşık 4,7K) kullanmak gerekir. CONTROL portunun kendi içinde genelde pull-up dirençleri vardır fakat bazı paralel portlarda bulunmayabilir. Her ihtimale karşı bu dirençleri kullanmak gerekir. CONTROL portu bidirectional olarak kullanılabilir.

CONTROL portunun dördüncü ve beşinci bitleri (C4 ve C5) içsel kontrol bitleridir. Bu bitler sadece yazılımla değiştirilebilir. C4 (IRQ enable) biti, paralel port kesmesinin (interrupt) aktif olup olmayacağını belirler. C5 biti (direction) ise DATA portunun giriş/çıkış durumunu belirler.

CONTROL portunun pinlerinin yazıcı karşığı aşağıdaki gibidir:

Strobe (Pin-1, C0) :
Bir bilgiyi paralel porta yüklemek yazıcıya o yazıyı yazdırmak için yeterli değildir. Çünkü bilgi pinleri sürekli olarak değişirler. Bu değişme tamamlandığı anda bu pin 1 olur.
6 bilgisi gönderilmeye çalışılırken bilgi binary‘e çevrilir ve teker teker pinlere verilir. Bu işlem sırasında bu pin lojik 0, tamamlandıktan sonra lojik 1 değerine ulaşır.

Auto-Linefeed (Pin-14, C1) : (Otomatik Satır Başı)
Bu pin, bilgisayardan yazıcıya gönderilerek yazdırılan yazıya bir sonraki satırdan devam edilmesini yazıcıya bildirir. Satır yazdırılırken durum lojik 0, yeni satır için durum lojik 1’dir..

Initialize, Reset (Pin-16, C2) : (Yazıcı sıfırlama hattı)
Bu pine lojik 0 verildiğinde yazıcı kapanıp açılır ve içeriğindeki buffer’ı da temizler.

Select-Printer / Select-In (Pin-17, C3) : (Hazırlama hattı)
Bazı yazıcılar bağlı bulundukları bilgisayardan açılıp kapatılabilirler. Bu pin yazıcıdaki “On/Off” düğmesine paralel işlem yapar. Bir durumunda yazıcı açık, sıfır durumunda yazıcı kapalı durumunda olur.

Control portu pinleri 7405 invertör entegresi tarafından sürülür. C2 hariç bütün veri yolları terslenmiş haldedir. C2 yolu 16 nolu terminal ucuna verilmeden evvel iki defa terslendiği için aktif lojik mantığına göre çalışır. Control pinleri dışarı ancak 1 mA akım verebilir ve en fazla 7 mA akım çekebilir.

Uygulamada özellikle eğer harici bir güç kaynağı kullanılıyorsa terminallerin toprağa çekmemesine özen gösterilmelidir. Aksi halde paralel portun olması gerekenden fazla akım çekerek yanması ve anakarta zarar vermesi kaçınılmaz olur.






TOPRAK
Her devrede akım, kaynağına geri dönmek zorundadır. Her hattın bir empedansı vardır ve her kablodaki akım bir gerilim indükler. Tek toprak girişi, çeşitli sinyaller tarafından paylaşıldığı zaman, her bir giriş diğerlerini neden olduğu toprak geriliminden etkilenecektir. Toprak akımları en düşük dirençli yolu takip edecektir. Dolayısı ile bir akımın belli bir telden geçmesini garanti etmek söz konusu olamaz. Çok sayıdaki toprak hattı, toprak dönüşlerinin genel empedansını düşürecektir. Bu da toprak akımlarını küçültür. Bu yüzden paralel portta 8 adet ayrı toprak hattı vardır. Paralel port üzerindeki toprak hattının yedisini kaldırıp, hepsini tek bir tanesine bağlamak mümkündür. Bu durumda arabirim, düşük hızda ve kısa mesafede çalışabilir. Hassas (parazitsiz) uygulamalar için ayrı toprak hatlarını kullanmak gereklidir.




PARALEL PORT KESMESİ
Paralel port kesmesi DOS ve Windows’ta yazma işleminde pek kullanılmamaktadır. OS/2 işletim sisteminin eski versiyonlarında bu kesme yazma amacıyla kullanılmıştır. Bu kesme alarm devrelerinde kullanılabilir. CONTROL portundaki 4.bit IRQ Enable olarak adlandırılmıştır Normalde bu bit sıfırdır. ACK girişi lojik birden lojik sıfıra giderken bir kesme meydana gelir ve bu bit lojik bir olur ve bilgisayara bir interrupt olduğunu bildirir. Kesme, o an çalışmakta olan programın yaptığı işin geçici olarak durdurulup, yapılması istenen işleme atlanmasını sağlayan bir donanım olayıdır. Bu işlem tamamlandığında program çalışmasına kaldığı yerden devam eder.




PARALEL PORT STANDARTLARI
1994’ten sonra üretilen yeni paralel portlar, IEEE-1284 standardına uygun olarak üretilmişlerdir. Bu standart, 5 çalışma modu tanımlamaktadır:


Uyumluluk Modu (Compatibility Mode)
Nibble Modu
Byte Modu
EPP Modu (Enhanced Parallel Port)
ECP Modu (Extended Capabilities Mode)
Bu modların geliştirilmesinin amacı, birbiriyle ve ilk standart olan Standart Paralel Port modu ile uyumlu yeni sürücüler tasarlayabilmekti. Uyumluluk, Nibble ve Byte modu ekstra bir donanım gerektirmeden standart paralel port donanımıyla işleyebilirken, yüksek hızlı EPP ve ECP modları, ‘handshaking’ olayını oluşturmak ve yönetmek için ek donanım gerektirmektedirler. EPP ve ECP modu, SPP modu ile de uyumludur.

Uyumluluk modu diğer bir adıyla Centronics modu, sadece ileri yönde bilgi aktarabilir. Hızı 50 kb/s’dir. (150 kb/s hızına kadar çalışabilir.) Dışardan data alabilmek için Nibble veya Byte modunda çalışmak gereklidir. Nibble modunda 4 bit giriş olarak kullanılır. Byte modunda ise DATA portunun bidirectional özelliği kullanılarak iki yönde 8 bitlik bilgi alışverişi yapılabilir.

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 78
Kayıt tarihi : 19/10/08

http://elektronikpc.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz