ELEKTRONIKPC
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PARALEL PORTTAN VERİ TRANSFERİ

Aşağa gitmek

PARALEL PORTTAN VERİ TRANSFERİ Empty PARALEL PORTTAN VERİ TRANSFERİ

Mesaj tarafından Admin Paz Kas. 09, 2008 2:43 pm

PARALEL PORTTAN VERİ TRANSFERİ Adsz1r10
PARALEL PORTTAN VERİ TRANSFERİ Adsz1110
PARALEL PORTTAN VERİ TRANSFERİ Adszdb10

PARALEL Port Düzeni:
Paralel port bilgisayarinizin en kolay programlanabilir portudur. 25 pinden olusmaktadir. Bu pinler üzerinde DATA, STATUS, CONTROL adinda 3 tane port vardir. Bu pinlerden her hangi bir tanesinin "1" yani YÜKSEK olmasi durumu, o pinden okunacak voltajin +5 Volt olmasi anlamina gelir. "0" olmasi ise DÜSÜK durumunu yani 0 Volt olmasini gösteriyor. Buradan da neden ikilik sayi sistemini kullandigimizi bir daha anliyoruz.
Bilgisayariniz paralel portunuza ulasabilmeniz için bir porta adres atamistir. Bu adresi bulmak için Denetim Masasindan Sisteme, oradanda aygit yöneticisine girin. Portlara (Baglanti Noktalari) gelin. LPT portunun Kaynaklarindan Giris-Çikis araligindaki degerin ilk kismindaki deger yazici portunuzun adresidir. Benim bilgisayarimda bu deger 0378 idi.

[Linkleri Sadece uyelerimiz gorebilirler]

0378 adresi için bu deger alt portlara asagidaki sekilde dagilir,
DATA portu h0378
STATUS portu h0378 + 1 yani h0379
CONTROL portu ise h0378 +2 yani h037A olur.

Özellikleri:

IBM-PC'lerde paralelyazıcı portu, 3 adet 8 bitlik portla işlemcinin I/O'suna erişebildiği, 12 sayısal çıkışa ve 5 sayısal girişe sahiptir.
DATA portu aracılıyla erişilen 8 sayısal çıkış terminali vardır.
STATUS portu arcılıyla erişilen biri ters çevrilmiş 5 sayısal giriş terminali vardır.
CONTROL portu arcılıyla erişilen üçü ters çevrilmiş 4 sayısal çıkış vardır.
Kalan 8 terminal toprağa bağlanmıştır.
Satılan PC lerde paralel port adresi genelde 378h dır. (278h, 3BCh olabilir.)
Paralel port temel olarak printer baglantisi için yaratilmistir. Her pinin bilgisayarin yazici ile anlasmasini saglayan bir görevi vardir. Bizim gerçeklestirecegimiz uygulamalarda çıkış alarak devre veya elektronik eşya kontrol etmek. Asagidaki tabloada paralel port pinlerindeki sinyalleri ve giris çikis yönlerini görüyorsunuz.

[Linkleri Sadece uyelerimiz gorebilirler]

DATA Portu:
Paralel port üzerinde DATA portuna ait 8 adet (D0-D7) pin vardir. Bu port paralel portunuzun taban adresini kullanir. 8 tane DATA pini oldugundan 8 Bitlik veri çikisi almak mümkündür. Yani bu 8 tane pinin "1" yada "0" degerlerini almasi ile veri akisi saglanmis oluyor. DATA portu normalde veri çikisi için kullanilmaktadir. Fakat bazi özel ayarlar yaparak, eger bilgisayariniz da destekliyorsa veri girisi yapmanizda mümkün olabilir.

DATA portundan 8 bitlik veri çikisi alabiliyoruz. DATA portuna hiçbir veri göndermedigimiz zaman ki degeri "00000000" dir. Dikkat ederseniz 8 tane "0" var. Örnegin data portuna 25 degerini gönderelim. 25 degerinin ikilik sayi sisteminde karsiligi "00011001" dir. Bu durumda D4, D3 ve D0 pinlerine karsilik gelen lojik degerler "1" oldugundan o pinler +5 Volt olacaktir. Asagida DATA pinine gönderdiginiz bazi degerler ile hangi pinlerin "1" olacagini gösteren örnek bir tablo görüyorsunuz.

[Linkleri Sadece uyelerimiz gorebilirler]

DATA pinine istedigimiz degerleri Visual Basic yada QBASIC altindaki OUT komudunu kullanarak göndermeniz mümkün. Komudun kullanim sekli asagidaki gibidir.

OUT Adres, Veri
Adres degiskeni DATA portunuzun adresidir.Örnegin (&h0378). Veri degiskeni ise göndereceginiz verinin 10 tabanina göre sayisal degerini içermelidir. Örnegin tüm data pinlerini +5 Volt yapmak için porta "11111111" degerine karsilik gelen 255 degerini göndermeniz yeterli olacaktir.
Örnek: OUT adres, bits(desimal sayı)
Diyelim data hattına 00000101 yani desimal olarak 5 sayısını gönderelim
OUT &H378, 5

STATUS PORTU
STATUS portu sayesinde, 15 - 13 - 12 - 11- 10 numarali pinlerden, 5 bit sayisal giris yapabiliriz. STATUS portu paralel portunuzun taban adresinin +1 fazlasinda bulunmaktadir. Örnegin paralel portunuzun taban adresi h378 ise STATUS portu h379 da bulunacaktir. Veriyi paralel portun seklinde gözüktügü gibi S7, S6, S5, S4, S3 pinlerinden yapacagiz. Bu 5 pinlerden herhangi bir müdahale bulunmadan okuyacaginiz lojik deger "1" olacaktir. Eger voltmetrenizle bu pinlerdeki voltaji ölçerseniz +5 Volt oldugunu göreceksiniz. Bu pinlere baglayacagimiz butonlar ile pinleri topraklayarak lojik degerlerini "0" yapip bir nevi veri girisi gerçeklestirmeniz mümkün. Fakat bu pinlerden S7, donanim tarafindan tersindirilmistir. Bunun anlami o pinin topraga çektigimiz zamanki degerinin "1" olacagidir.
STATUS portundaki veriyi okumak için QBASIC 'teki INP komudunun kullanim sekli,

inp(taban_adres+1)

Örnek: paralel portun status hattında dışardan desimal 25 sayısını uyguladık ve bu saıyı basic de okuyalım.

ilk önce INP komutunu bir değere eşitlememiz gerekir.

PORT = INP(&H379)

PRINT PORT

Değer ekranda gözükecektir.

CONTROL PORTU
CONTROL portunu hem giris hem de çikis için kullanmak mümkündür. Paralel port üzerinde CONTROL portununa ait 4 tane pin vardir. Bu pinlerden C0,C1,C3 pinleri tersinmistir. Yani tersinmis olan bu pinlere veri göndermedigimiz zaman durumu "1" dir. Bu pinlerden bir tanesine veri gönderdigimizde o pinin degeri "0" olacaktir. DATA ve STATUS pinlerinin yetmedigi zamanda CONTROL portlari ile çikis yada giris almak mümkündür. Programlama sekli STATUS ve DATA portlari ile aynidir.
Örnek: Control hattına 5 bilgisini gönderelim.

OUT &H37A, 5

Not: INP konutuyla diğer çıkış portlarını okuyabiliriz. Sadece port adresini değiştirin.

Not: Bu sistemi kurarken port çıkışlarına ve girişlrine buffer koyup led bağlayın.

Bu işlemi kolaylaştıran, çıkış ve girişleri göememizi sağlayanInterface Control ([Linkleri Sadece uyelerimiz gorebilirler])programı var.

[Linkleri Sadece uyelerimiz gorebilirler]

Bu proramda çıkış bitlerini kendimiz kontrol edip, girişlerin ise ne olduğunu gözlediğimiz bir programdır.

İşte bu sistemle Qbasicde program hazırlayıp PC ile dünyaya hükmedebiliriz

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 78
Kayıt tarihi : 19/10/08

http://elektronikpc.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz