ELEKTRONIKPC
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

PC DE PARALEL PORT

Aşağa gitmek

PC DE PARALEL PORT Empty PC DE PARALEL PORT

Mesaj tarafından Admin Paz Kas. 09, 2008 2:45 pm

PC DE PARALEL PORT B2_1_110
PC DE PARALEL PORT B2_1_210
PC DE PARALEL PORT B2_1_310
PC DE PARALEL PORT B2_1_410
PC de PARALEL PORT

Paralel port ve direkt programlanması

Normal printer ile haberleşirken kontrol bitleri sayesinde çok güvenli bir haberleşme yapılmasına rağmen, iki bilgisayar arası bağlantı yapmak için paralel port kullanıldığında durum güçleşir. Bunun için özel amaçlı (paralel transfer kablosu) bağlantı kablosu vardır. Bu haberleşmede BIOS komutlarını kullanmak çok kullanışlı değildir. Bu komutlar bit bit kontrol edilirler, bu da durumu güçleştirir.

I/O portlar
Üç porta kadar paralel port kolaylıkla bilgisayarınıza instal edilebilir. Bunların I/O adresleri üç adettir, bilgisayar hardware yapısına göre değişebilen adresler aşağıdaki tablodadır.

Port Interface
3BCH—3BFH MDA karttaki Paralel interface
378H—37FH Paralel interface 1
278H—27FH Paralel interface 2

Yanda çizili olan tablodaki port adresleri bilgisayar ilk açılırken BIOS tarafından ekranda LPT1, LPT2 ve LPT3 olarak ekrana yazılır. Üstteki 3BCH- 3BFH adresleri BIOS kontrol ederek, bu şekilde 1980 lerin bilgisayarlarında hercule ve monochrome (MDA) ekranlar için ayrılmış alanlardır. Listenin altındaki iki adres ise ek paralel portları göstermektedir. Bu portlar ya ayrı ayrı, ya da aynı I/O kart üzerinde bulunurlar.

LPT1, LPT2 ve LPT3’ ü ayırma
BIOS bu üç portu base adreslerini kullanarak ayırır. Bu ayrımı 0040-xxxx adresinde 0008H adresinden başlayıp 4’ er vektör ile yapar. Bu vektörler aşağıdaki tabloda belirtilmiştir.

ADRES İÇERİK
0040H—0008H LPT1 in Base Adresi
0040H—000AH LPT2 nin Base Adresi
0040H—000CH LPT3 ün Base Adresi
0040H—000EH LPT4 ün Base Adresi

BIOS bilgisayar ilk açıldığında dört paralel porta bakmasına karşın, bu tablodaki değişken adresler dört port adresi bulundurmaktadır. BIOS bu dördüncü base adresi eğer siz isterseniz 000EH adresine el ile yazmak koşulu ile kullanmanıza izin vermek için bu şekilde tasarlanmıştır. Bu sayede BIOS bu tanımlana portu interface 4 olarak kabul eder.

Port numaralaması DOS tarafından üç taneye kadar yapılmaktadır BIOS.LPT ile, ancak DOS dördüncü potu tanımlayamıyor. Burada LPT1 0, LPT2 1 … olarak tanımlanır. Eğer portları değiştirmek istiyorsanız bu port numara değişkenlerini değiştirmelisiniz. Aşağıda bunun için bir örnek verilmiştir.

DummyWord = MEM( 0040H : 0008H)
MEM( 0040H : 0008H) = MEM( 0040H: 000AH)
MEM (0040H : 000AH ) = DummyWord

Port Registerları
Paralel port registerları ne olursa olsun üç port olarak hafızada kayıtlıdırlar.Bunlar 378H, 379H, 37AH, adresleridir. Bunlar base base+1 ve base+2 adresleridir.Bazı PC lerde bu adresler yukarıdaki gibi değil başka adresler olabilir. Bu durumda adresleme base, base+1 ve base+2 şeklinde yapılır. Bu adreslerden base olanı 8 adet data çıkışının adresleridir. Diğer birisi giriş çıkış (I/O) diğeri ise giriş portu olarak adreslenmiştir.

DATA Hattı
Bu hatta 8 adet veri yolu bulunmaktadır. Bunlar pozitif logic ile çalışan veri yollarıdır. Yalnızca çıkış yolları olarak kullanılabilen port printer bağlantısında tamamen veri iletimi için paralel senkron şekilde kullanılır. Bu tezde ise ASM kodları kullanılarak hazır kodlardan ayrı bir şekilde paralel porta bilgi gönderilmiş ve bu sayede her pin değişik logic komutlar kullanılarak bağımsız kontrol edilmiştir.



Printer Durumu
Base+1 register adresi ise yalnız çıkış olan port adresidir. Bu portta ERROR, SLCT, PE, ACK ve BUSY pinleri bulunmaktadır. Bu pinler printer hakkında bilgisayara bilgi gelmesi için kullanılır. Bizim tezimizde ise bu pinler dı dünya ile bağlantı sağlanmak amacı ile giriş olarak kullanılmıştır. Bu sayede bu güne kadar printer için kullanılan pinler ASM kodları ile kontrol edilerek kontrol amaçlı kullanılmıştır.



Printer Kontrol
Base+2 register adresi ise giriş çıkış portudur bu port printer oluşacak hataları veri bozukluklarını tesbit için kullanılmaktadır Burada STROBE, AUTO FEED, INIT, SLCT, IRQ pinleri bulunmaktadır. Bu pinler ise tezde kontrl pinleri yani 8255 kontrol pinleri olarak kullanılmışlardır. Bu sayede paralel port çoğullanmış ve daha çok devre birimine ulaşım sağlanmıştır.



Paralel Port Pin-to-Pin Bağlantı Şekli

Admin
Admin

Mesaj Sayısı : 78
Kayıt tarihi : 19/10/08

http://elektronikpc.yetkinforum.com

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön

- Similar topics

 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz